ИЗЛОЖБАТА “КОРЕНИ И КРИЛА” ВДЪХНОВИ ГРАД ЛЕВСКИ В НАВЕЧЕРИЕТО НА 24 МАЙ

На 23 май 2019 г., в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Народно читалище „Георги Парцалев – 1901“ в град Левски се състоя официалното откриване на Художествена изложба „Корени и Крила“ – вдъхновение и продължение на провелия се под същото мото АРТ ПЛЕНЕР за деца, част от Национална кампания на СОНИК СТАРТ за ТОЛЕРАНТНОСТ „АЗ СЪМ ТУК И МОГА ДА ТИ БЪДА ПРИЯТЕЛ“.

Произведенията, които изложбата представя, са плод на четиридневното пътешествие в света на изкуството на деца от общността, ползващи услугите на Център за обществена подкрепа (ЦОП), Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) и Център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) град Левски, с подкрепата на ментори – професионални художници и връстници от училища по изкуствата – деца от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ гр. Сливен и деца от единствената на Балканите Професионална гимназия по каменообработване – с. Кунино. Тяхната готовност да се впуснат в предизвикателството и да опитат да изразят себе си по различен начин, достигайки до своята творческа същност, остави дълбока и красива следа – прекрасни картини и скулптури, ценни умения в областта на изкуството, обогатяващи преживявания и незабравими приятелства.

Откриването на изложбата се превърна в истински празник за децата, участници в пленера. Те влязоха в ролята на домакини и разпространители на идеята на събитието и каузата на кампанията, вече постигнали признание за своето творчество.

Изложбата откриха Димитър Димитров и Рени Ангелова – координатори „Социални дeйности“ в СОНИК СТАРТ и Любка Александрова – кмет на община Левски, която за пореден път заяви своята подкрепа и готовност за активно съдействие в усилията за създаване на равни възможности за развитие на децата в общността.

Към присъстващите се обърна и един от менторите, участници в събитието – Иван Кънев, който сподели своите невероятни впечатления от четиридневния АРТ ПЛЕНЕР. Откриването на изложбата завърши с прекрасен жест от страна на г-н Кънев, който изненада екипите от специалисти на СОНИК СТАРТ от град Левски със специален подарък – красива картина от личното му творчество, като художникът подчерта възхищението си от професионализма и неотклонния стремеж на специалистите да подкрепят децата, непрекъснато създавайки нови възможности за тяхното развитие.

Изложбата е една от стъпките за повишаване на мотивацията на децата и тяхната увереност и осигуряване на перспектива за бъдещето – по отношение на професионалната и личностна реализация, като значима част от обществото.

Предстои издаването на специална книжка със спомени и творби от АРТ ПЛЕНЕР „Корени и крила“, която ще увековечи незабравимото преживяване на децата, като също ще даде възможност на повече хора да се докоснат до изкуството им.

Художествена изложба „Корени и крила“ ще краси Народно читалище „Георги Парцалев – 1901“ в град Левски до 30 май 2019 г.