ЗАВЪРШИ ЧЕТИРИДНЕВНИЯТ АРТ ПЛЕНЕР “КОРЕНИ И КРИЛА” В ГРАД ЛЕВСКИ

Гр. Левски и Центровете за предоставяне на социални услуги на СОНИК СТАРТ в гр. Левски се превърнаха в училища по изкуствата и притегателен център за среща на идеи, светоусещания и индивидуалности, като домакини на едно от най-вдъхновяващите събития за насърчаване на творчеството при деца – АРТ ПЛЕНЕР „КОРЕНИ И КРИЛА”.

Събитието се проведе в периода от 1-ви до 4-ти април 2019 г. с цел предоставяне на възможности за среща с изкуството на деца, ползващи услугите на Център за обществена подкрепа (ЦОП), Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) и Център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) гр. Левски, чрез планирани занимания с подкрепата и участието на преподаватели, художници и ученици от училища по изкуствата. АРТ ПЛЕНЕР „КОРЕНИ И КРИЛА“ е и едно от уникалните събития, които се организират в рамките на Национална кампания за ТОЛЕРАНТНОСТ „АЗ СЪМ ТУК И МОГА ДА ТИ БЪДА ПРИЯТЕЛ”, за да напомнят за ценността от срещата с различието; за грижата един към друг; разбирането и желанието да творим и създаваме красота – за другите и нас самите; за ценността на приятелството.

Специални гости-участници в събитието бяха изявените художници Иван Кънев и Радослав Николов, деца от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ гр. Сливен, единствена по рода си в Източна Европа с техния преподавател г-жа Стефка Палазова, деца от единствената на Балканите Професионална гимназия по каменообработване с. Кунино с техния преподавател г-жа Павлина Димчовска. Активно се включиха и доброволци – съмишленици, подкрепящи каузата на организацията.

Под умелото ръководство на менторите-професионалисти, децата се впуснаха в дебрите на изкуството и се отдадоха на творчество в рамките на направленията: графика, скулптура и живопис. Участниците се докоснаха до каменоделството и магията на камъка чрез специално подготвена демонстрация от учениците от Кунино, които предоставиха възможност на всеки един за включване в работата с тяхна подкрепа. Продуктите от своята дейност гостуващите подариха на домакините, както и лично на деца, отдали своята енергия в активно участие в процеса по тяхната изработка.

Децата от ЦНСТ Левски бяха подготвили специална програма, която се превърна във вечер на таланта чрез демонстрации на бойни изкуства, художествена гимнастика, театрално изкуство, музикални и други изяви и която показа, че всеки намира и разкрива себе си чрез изкуството – всеки по своя, различна пътека, по различен начин.

Събитието даде възможност за изграждане на привлекателна уникална общност за участниците, които създадоха нови контакти, обмениха опит с връстници, създадоха незабравими приятелства, както и за развитие на талантите и мотивиране на децата, които имат заложби в сферата на изкуството.

Изработени по време на пленера пана ще красят стените на някои от Центровете за предоставяне на социални услуги, а избрани творби ще бъдат представени в изложбените площи на гр. Левски през месец май. Предстои и конкурс за литературни произведения на децата-участници, който ще даде възможност за споделяне на преживяното и увековечаване по още един начин на необикновената ваканция – чрез творене!

„КОРЕНИ И КРИЛА” – за да помним миналото и открием това, което ни вдъхновява и води напред; за нашето желание и път към растеж и постигане на нашите мечти и стремежи!