ДА ЧЕТЕМ ЗАЕДНО НА ОТКРИТО

По повод Международния ден на детската книга и 23-и април – Световен ден на книгата, служителите, потребителите и доброволците на ЦОП, ЦСРИ и ЦНСТ гр. Левски организираха четене и рисуване сред природата в градския парк. Целта на инициативата е популяризиране на четенето, възпитаване на интерес и любов към художественото творчество, стимулиране интереса към книгите и стремежа към нови знания сред по-широк кръг от хора. Събитието е част от Националната кампания на СОНИК СТАРТ за ТОЛЕРАНТНОСТ „АЗ СЪМ ТУК И МОГА ДА ТИ БЪДА ПРИЯТЕЛ”. Присъстваха граждани, ученици от местните училища, представители на Читалището и Градската библиотека. Всеки донесе книга от своя дом, която сподели с останалите гости.

Децата се настаниха на полянката и четенето започна с „Енциклопедия за планетата Земя“, от която децата се запознаха със строежа на Земята, Слънчевата система и всичко свързано с живата и нежива природа. Пътешествието продължи с четене на тайнствени истории от „Енциклопедия за моретата и океаните“ и завърши със загадъчните разкази за гигантските влечуги от „Енциклопедия за динозаврите и праисторическия свят“.

Всички присъстващи се включиха в организираните различни кътове за забавления: маратон на четенето; рисуване на лист на тема “Моят любим герой”; забавни въпроси “Кой приказен герой съм аз?”; представление по любима приказка; измисляне на приказки; илюстриране на момент от любимо произведение; забавни игри и викторина за малки и големи, събиране на книги, за да заредим къщичките библиотеки за лятото. Последва кратка почивка за игра на близката площадка.

Любителите на четенето успяха да се насладят на хубавото време с книга и списание в ръка. Най-малките читатели препрочетоха любими свои детски книги, стихотворения, приказки и гатанки. В арт работилницата децата създадоха свои рисувани книжки, оцветяваха картинки и се забавляваха заедно. На финала всички приятели на книгите получиха подарък – шарен книгоразделител.

Книгите са вдъхновението да променяме статуквото и да бъдем по-добри във всичко, което правим.