ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

За поредна година в последната сряда на месец февруари отбелязваме Деня на розовата фланелка. Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с насилието между връстници в едно канадско училище.

Екипите на ЦОП, ЦСРИ и ЦНСТ Левски отбелязаха Деня за борба с тормоза в училище с инициативи в местните училища, като част от Националната кампания на СОНИК СТАРТ за ТОЛЕРАНТНОСТ „АЗ СЪМ ТУК И МОГА ДА ТИ БЪДА ПРИЯТЕЛ“.

На 27 февруари 2019 г. с подкрепата на доброволците и екипите на ЦОП, ЦСРИ и ЦНСТ Левски учениците от местните училища реализираха идеите си за ненасилие, приятелство и толерантност във взаимоотношенията.

Чрез подходящи ролеви игри децата демонстрираха различията между тях и възможните варианти за разрешаване на възникнали конфликтни ситуации, без да бъде използвано насилие. Те достигнаха до множество изводи, които дискутираха и споделяха едни с други. Разбраха, че понякога причината другите да ни възприемат по определен начин не е заради начина, по който изглеждаме, а заради начина, по който изразяваме себе си. И че независимо от различията, трябва да приемаме хората такива, каквито са, да се опитаме „да влезем в обувките на другия” и да разберем как се чувства по принцип и как се чувства в определени ситуации.

Инициативата приключи с раздаване на послания, апелиращи към търпение, изслушване, доброта в намеренията и хуманно отношение.

Всеки има право на свое собствено мнение, свой собствен живот, свои собствени решения и носи своята собствена отговорност за тях и няма нито един по-важен от някой друг.

Няма по-хубаво от това да приемеш и съдиш първо себе си и тогава да съдиш другите.

 

Ако не можеш да приемеш различията, то спасението е да се научиш да ги прощаваш, за да не оставиш изречени и неизречени упреци да те гнетят и управляват.

Нищо не обърква живота ни толкова много, колкото омразата, взаимните обвинения, гнева  и враждебността. Задържани в ума и сърцето, те блокират личностния потенциал, пресушават живота и го лишават от радост и любов.